Öne Çıkanlar son dakika PKK rusya haber terör

Türkiye hazırlıklara başladı!
Haberleşmede 4,5G teknolojisiyle tanışan Türkiye'de, 5G teknolojisinde söz sahibi olabilmek için yürütülen çabalara bir yenisi daha eklendi.

Türki̇ye Bi̇li̇msel ve Teknoloji̇k Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 5G teknolojilerinin tasarlanması ve prototiplerinin geliştirilmesine yönelik projelere destek verecek.
 
TÜBİTAK, Önceli̇kli̇ Alanlar Araştırma Teknoloji̇ Geli̇şti̇rme ve Yeni̇li̇k Projeleri̇ Destekleme Programı kapsamında gündemine geni̇şbant teknoloji̇leri̇ni aldı.

'KATLANARAK BÜYÜYECEK'
 
Yeni nesil servisler ve nesnelerin interneti ile birlikte mobil veri trafiğinin mevcut trafiğe göre katlanarak büyüyeceği öngörülüyor. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla 5G mobil teknolojilerin tasarlanması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar hız kazanıyor. Bu kapsamda, standardizasyonu devam eden 5G teknolojilerinin geliştirilmesinde Türkiye'deki üniversite ve firmaların katkılarının artırılmasına ihtiyaç duyuluyor.
 
"Yeni nesil modülasyon ve kodlama teknolojilerini kullanan 5G modem prototiplerinin geliştirilmesi", "5G cihazdan cihaza veri iletişim protokollerinin ve prototiplerinin geliştirilmesi", "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Milli Frekans Planı dikkate alınarak esnek frekans ve bant genişliği kullanan yeni nesil radyo erişim ağı teknolojileri geliştirilmesi" ve "Farklı yeteneklerde cihazların haberleşmesine yönelik ortaklaştırılmış ağ erişim teknolojileri" alanlarındaki Ar-Ge faaliyetleri çağrı kapsamında desteklenecek.
 
"5G sistemleri için yazılım tanımlı ağ ve ağ fonksiyonu sanallaştırma teknolojilerinin ve prototiplerinin geliştirilmesi", "Ağ kaynaklarının verimli kullanılmasına yönelik bilişsel 5G ağ yönetim ve planlama teknolojilerinin ve yazılımlarının geliştirilmesi", "5G için güvenlik protokollerinin geliştirilmesi" ve "5G için test/simülatör cihazlarının geliştirilmesi" amacıyla yürütülecek çalışmalar da desteklerden yararlanabilecek.
 
Projelerin desteklerden faydalanabilmesi için en az bir üniversiteden ve/veya araştırma merkezinden danışmanlık alınması şartı aranacak.
 
Çağrı kapsamında bütçesi 4 milyon liraya kadar olan projelere destek verilecek. Destek oranı büyük ölçekli kuruluşlar için yüzde 60, KOBİ’ler için yüzde 75 olarak uygulanacak.

haber7

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.