Öne Çıkanlar türkiye terör Isaac Liev Schreiber MI6 METİN UCA

Namaz Surelerini Sırasına Göre Okumak
Namazda kıraat esnasında zamm-ı sureleri Kuran-ı Kerim'in düzenlediği şekilde tertibine uyarak okumak gereklidir. Namaz sureleri sırası ile yani yukarıdan aşağıya doğru bu tertib üzere okunması sünnettir. Yani birinci rekatte okuduğu zamm-ı sureden sonra gelen surelerden okumak sünnet veya bazılarına göre müstehabdır. Önce gelen zamm-ı sureyi ikinci rekatta okumak kerahattir. Ayet yahud sureler arasındaki bu tertibe uygun şekilde kıraat etmek gerekir. O halde namaz sureleri olarak bildiğimiz kısa surelerin yukarıdan aşağıya doğru sıralamasını görelim:
1. Fil Suresi (Elem tera keyfe)
2. Kureyş Suresi (Li'î lâfi Gureyş'in)
3. Maun Suresi (Era'eytellezî)
4. Kevser Suresi (İnnâ a'taynâ)
5. Kafirun Suresi (Gul yâ eyyühel kâfirûn)
6. Nasr Suresi (İzâ ca)
7. Tebbet Suresi (Tebbet)
8. İhlas Suresi (Gul hü)
9. Felak Suresi (Gul e'ûzü birabbil felak)
10. Nas Suresi (Gul e'ûzü birabbin nas)
Namazın ilk rekatında bir zamm-ı sure okuyan kimse, ikinci rekatında arada iki veya daha fazla bulunmak kaydıyla aşağıya doğru başka bir zamm-ı sure okuması kerahet değildir. Lakin arada bir sure bulunursa bu durum mekruh yani kerahattir. Bu durumu şu şekilde izah edebiliriz:
İlk rekatta okunuşunu Kevser Suresi sayfasından da öğrenebileceğiniz İnnâ a'taynâ okuduysanız ikinci rekatta ya Kafirun yahut Tebbet veya aşağısını okumanız gerekir. Eğer arada bir sure bulunursa bu okuyuşta mekruh işlemiş olursunuz. Yani ilk rekatta Kevser Suresini okuyan kimse ikinci rekatta Nasr suresi okursa kerahet bir okuyuş yapmış olur. Namazı yeni öğrenen kimseler için önerimiz kısa sureler olarak ilk rekatta Kevser ikinci rekatte ise İhlas surelerini okumalarıdır. Namaz sureleri olarak da isimlendirilen bu kısa zamm-ı sureleri iyi bilenler için ise tavsiyemiz Fil suresinden itibaren araya herhangi bir sure boşluk koymadan sırayı takip etmeleri olacaktır.
Üçüncü husus ise ilk ayet yahut zamm-ı surenin uzun olması meselesidir. İkinci rekatte okunan sure yahud ayet, birinci rekatteki ayet veya sureden iki ayetten fazla uzun olmamalıdır. Birinci rekatte unutarak son sure olan Nas suresi okundu ise ikinci rekatte de bu surenin okunması uygun düşer. Namaz surelerinin sırası ile ilgili daha fazla bilgiyi namazsuresi.com Namaz Sureleri platformundan elde edebilirsiniz.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.