Öne Çıkanlar terör En iyi bulut santral Riemann Hipotezi BAL REKLAMLARI türk olmak

Esed'le Putin'in "araları açıldı"!
Financial Times gazetesinin haberine göre Vladimir Putin, Rusya askeri istihbarat servisi (GRU) şefi Albay Igor Sergun'u 3 Ocak'taki ölümünden birkaç hafta önce Şam'a gönderdi. Putin, Sergun ile gönderdiği mesajda ise Suriye Devlet Başkanı Esad'a görevinden ayrılmasının zamanının geldiğine inandığını ifade etti. İki Batılı üst düzey istihbarat kaynağına dayandırılan habere göre Beşar Esad, Putin'in bu önerisini "kızgın şekilde" reddetti.

Esad'ın Putin'in özel elçisi Sergun'a, "Kendisinin iktidardan gitmesi durumunda Rusya için Suriye'de gelecek olmayacağını söylediği" iddia edildi.


Suriye rejimine yakın kaynaklar Financial Times'a, Şam'da Rusya'nın soruna dahli konusunda kuşkuların artmakta olduğununu söylediler. Şam'da bir işadamı, "Rusya'nın gelişi başlarda coşku yarattı ama kısa sürdü, sonra insanlar kötümserleşmeye başladı. Esad'a bağlı isimler şunu anladıklar ki, büyük birader'e (big brother) sahip olmak, kendilerinden bir şeyler talep edilmesi de demek" değerlendirmesini yaptı.

Gazetenin iddiasına göre, Esad Rusya'nın kendi yerine bir başka ismi seçme ihtimaline karşı da harekete geçti. Oklahama Üniversitesi'nden ABDel Aziz al-Khair adlı Alevi muhalifin ortadan kaldırılması buna örnek gösterildi. Buna göre ülkede demokratik değişim hedefleyen Al-Khair 2012'de önce Moskova'ya sonra da Pekin'e giderek görüşmeler yaptı. Bu, bir Alevi olarak Esad'a alternatif olarak hazırlandığı yorumlarına yol açtı. Ancak Suriye'ye dönüşünde havaalanında güvenlik görevlilerince gözaltına alındı. Bir kaynak bu durumu, "Esad'ın Rusya'ya kendi yerine bir başkasını sonraki başkan olarak seçmesine izin vermeyeceği anlamına geliyordu" diye değerlendirdi.

Carnegie Moscow Center analisti Dmitri Trenin "Putin için Suriye'ye müdahale asla Esad'ı iktidarda tutma amaçlı değil. ABD'ye bu sorunun çözümünde Rusya'nın kilit rolü olduğunu göstermek. Zaten bu Viyana görüşmeleri yoluyla elde edildi" dedi.

KREMLİN: ÖYLE DEĞİL

RBC ajansı Kremlin'in bu iddiayı yalanladığını yazdı. Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, haberler ilgili soruya sadece "Hayır, o öyle değil" diye cevap vermekle yetindi. Bu arada Rusya askeri istihbarat servisi (GRU) şefi Albay Igor Sergun'u ansızın ölmesi, 4 Ocak'ta kamuoyuna açıklanmış ve şaşkınlık yaratmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.