Öne Çıkanlar rusya ahmet davutoğlu haber Robert Hockett İGA

Esed: Seçimlere girmek benim de hakkım!
Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşar Esed, geçiş hükümeti sonrası seçimlerde yeniden adaylığın hakkı olduğunu söyledi. Esed, cansız bedeni sahile vuran Aylan Kürdi'nin Batı tarafından istismar edildiğini savundu.

Suriye rejimi Devlet Başkanı Beşşar Esed, Hong Kong merkezli televizyon kanalı Phoenix ile röportaj yaptı. Rejim askerlerinin Rus hava saldırıları sayesinde neredeyse her cephede ilerlediğini söyleyen Esed, Suriye'de çözümün “terörizmi yenmeden mümkün olmayacağını” yineledi.

Esed, Viyana toplantısında alınan ‘6 ay içinde geçiş hükümeti, 18 ay sonra seçim' kararı hakkında da, “Seçimde aday olmak benim hakkım. Fakat bu konuda konuşmak için çok erken” diye konuştu.

Esed, “Suriye halkının hislerine bağlı, yani beni isteyip istememelerine. Gelecek birkaç yıl içinde olabilecek bir şey hakkında konuşamazsınız. Henüz çok erken. Bazen bunu birkaç ay kala belirleyebilirsiniz” diye devam etti.

“Suriye'de durum iyiye gidiyor”

Rusya'nın hava saldırılarının başlamasından bu yana Suriye'de durumun “iyiye gittiğini” söyleyen Beşşar Esed, Viyana'daki görüşmelerinin şahsen Moskova'da devam etmesini tercih ettiğini belirtti.

Diyalogdan yana olduğunu ifade eden Esed, “Fakat somut adımlar ancak teröristlerin büyük bir yenilgiye uğratılmaları ve hükümet güçlerinin geniş ölçekte kontrolü ele geçirmeleri sonrası olabilir” diye konuştu. Esed, yeni bir anayasanın yazılması ve referanduma tabi tutulmasının da en fazla iki yıl süreceğini belirtti.

AYLAN İSTİSMAR EDİLDİ

Beşşar Esed, cansız bedeni Bodrum'da sahile vuran sığınmacı Aylan Kurdi'nin Batı medyası tarafından istismar edildiğini söyledi. “O fotoğraf Batı'nın propaganda aracı oldu” diyen Esed, ülkesindeki muhaliflere destek veren ülkelerin “teröre maddi destek sağladığını” iddia etti.

Esed, “O çocuk ve diğer acı çekip ölen tüm Suriyeli çocuklar Batı'nın politikaları yüzünden öldürüldü” diye konuştu.

Viyana görüşmeleri

Viyana'daki Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun görüşmelerinde uzun süre sonra ilk kez ortak bir karar çıktı. Ocak 2016'dan itibaren 6 ay içinde Suriye'de bir geçiş hükümeti kurulmasını öngören dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda, sonraki 18 ayda da seçimlere gidilmesi hedeflendi.

Ancak ülkeler Beşşar Esed'in akıbeti konusunda ve Suriye'de savaşan grupların hangilerinin “terörist” olarak gruplandırılacağı konusunda anlaşamamışlardı. Rusya ve İran, Beşşar Esed'in seçimlere girebilmesi gerektiğini savunurken, ABD ve Türkiye başta olmak üzere pek çok ülke Esed'le yola devam edilemeyeceği görüşünde.

Esed hükümeti ise sahadaki tüm muhalif grupları “terörist”, Mart 2011'den bu yana sivillere yönelik tüm askeri müdahalelerini de “terörle mücadele” olarak niteliyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.