Öne Çıkanlar suriye türkiye neslim güngen haber botları forum

Milli İHA'ya yerli füze yerleştirildi

İlk yerli üretim İnsansız Hava Aracı Bayraktar TB2 silahlandırıldı. Üzerine Roketsan'ın geliştirdiği anti tank füzesi takılan Bayraktar, dün atış testlerini başarıyla tamamladı.

Bu güzel gelişme sosyal medyayı yıktı geçti. Yerli İHA'ya milli füze takılması Twitter'da en çok konuşulan konular arasına girmeyi başardı.



TSK envanterine giren ilk yerli ve milli İHA Bayraktar TB2 yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar sonunda silahlandırıldı. Bayraktar TB2 dün yapılan ilk atışlı testte attığı füzeyle hedefi tam isabetle vurdu. Bayraktar TB2'de mühimmat olarak Roketsan'ın geliştirdiği uzun menzilli anti tank füzesi UMTAS kullanıldı.



HEDEFİ 8 KM'DEN VURDU

Milli İHA bir süredir UMTAS füzesiyle yüklü olarak test uçuşları yapıyordu. Dün uçağın kanatlarına her biri 37.5 kg. ağırlığında olan iki füze takıldı. Saat 12.00 civarı havalanan milli İHA için alana 2x2 metre büyüklüğündeki hedef paneli yerleştirildi. Saat 14.30'da uygun atış pozisyonuna gelen Bayraktar TB2'deki lazer güdümlü füze, yer istasyonundaki operatör pilot tarafından 16 bin feet (yaklaşık 5 bin metre) irtifada, 8 kilometre uzaklıkta ateşlenerek hedefi yüzde 100 isabetle vurdu.



HEDEFİ TAM İSABET VURDU

Kale-Baykar İş Ortaklığı tarafından üretilen Bayraktar TB2'nin üreticisi Baykar Makina'nın Genel Müdürü Haluk Bayraktar, VATAN'a şöyle konuştu: "Savunma sanayinde milli ve özgün geliştirme modelinin ne kadar isabetli olduğunu bu aldığımız sonuçla gördük. TSK ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın büyük katkıları var. İlk atıştaki bu başarı Türk mühendislerinin alanlarında ne kadar yetkin olduğunu gösteriyor."



ABD 7 YILDIR BEKLETİYORDU

Bu gelişme Türkiye'nin uluslararası alanda da rahatlamasına neden oldu. Türkiye, 2008'den beri Amerika'nın ürettiği silahlı İHA'dan almak istemiş ama ABD Kongresi'nden onay çıkmamıştı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in Pentagon ve dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama nezdinde yaptığı girişimler sonuçsuz kalmıştı. ABD, son olarak İncirlik'te konuşlu iki predatörü silahlandırdı ve Suriye'deki IŞİD hedeflerine karşı kullandı. Uluslararası platformlarda ise Türkiye'nin Çin ya da İsrail'den silahlı İHA alacağı iddia edilmişti.


SADECE BE5 ÜLKE ÜRETİYOR

ABD, Çin, İsrail ve İran'ın ardından Türkiye kendi silahlı İHA'sını üreten 5'inci ülke oldu. Silahlı İHA'lar arasında dünyada en bilinen operasyonel sistem ABD'ye ait Predator ve Reaper'lar. İsrail de Hermes isimli silahlı bir İHA üretiyor. CH-3 isimli silahlı İHA'yı üreten Çinli ALIT firması, uçağın kanatları altında ikişer adet kısa menzilli AR-1 füzesi kullanıyor. İran ise Sadid-1 füzesiyle donatılmış Shahed 129 adlı İHA'yı 2013'ten beri seri olarak üretiyor. İran İHA'ları Sudan, Irak, Lübnan, Venezuela ve Suriye'ye ihraç ediyor.

TÜM ZIRHLARI DELİYOR

Bayraktar TB2'ye takılan ve Roketsan tarafından geliştirilen milli mühimmat UMTAS öncelikli olarak taarruz helikopteri kullanımı için geliştirilen uzun menzilli bir tanksavar füze sistemi. Yüksek teknolojisiyle tüm zırhlı tehditlere karşı etkili olan 160 mm. çapındaki UMTAS'ın, 8 km. azami ve 500 mt. asgari menzili var.


DÜNYA REKORTMENİ

2014 Haziran ve Ağustos aylarında yaptığı deneme uçuşlarında 27 bin feet irtifa ve 24 saat 34 dakika havada kalma süresiyle kendi sınıfında dünya rekorunun sahibi olan Bayraktar TB2, 12 metre kanat açıklığı ve 650 kg toplam kalkış ağırlığına sahip. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.