Öne Çıkanlar terör PKK En iyi bulut santral Whatsstats Şerzad Ömer Mamsani

Ve ilk milli para değişimi o ülkeyle gerçekleşti
Erdoğan'ın gündeme getirdiği dış ticarette milli para kullanımı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Çin Merkez Bankası ile gerçekleştirdiği ilk para takasıyla gerçekleşti.

Bazı kamu kurum ve kuruluşlar, Erdoğan'ın çağrısı sonrasında anlaşma, ihale ve satışlarının dolar yerine TL ile gerçekleştireceğini açıklamıştı. Türkiye'nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinin de bu anlamda yaptığı çalışmaların sonuç verdiği ve Çinli tedarikçilerine ödemelerini yuan ile yapmaya başlayacağı açıklandı.

ÇİN İLE İLK PARA TAKASI

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya yaptığı açıklamada, Merkez Bankası olarak milli paralar ile ticaret konusunu önemsediklerini ifade ederek, TL'nin  uluslararası ticari işlemlerde kullanımının arttığını açıklamıştı.

İLK TAKAS 30 KASIM'DA YAPILDI

Ulaşılan bilgilere göre, Çin ile Türkiye merkez bankaları arasında ilk para takası işlemi 30 Kasım 2016'da yapıldı. Para takası anlaşması, 2015'te 3 yıl süreyle uzatılmış ve anlaşmanın tutarı 12 milyar yuana çıkarılmıştı.

Türkiye’de  faaliyete geçen ilk Çin bankası olan ICBC Turkey Bank, Türkiye ve Çin arasındaki ticaret hacminin gelişmesine yönelik merkez bankaları arasında yapılan anlaşmayı hayata geçiren ilk kurum olma ünvanını kazandı.

 PARA TAKASI ANLAŞMASININ HEDEFİ

Verilere göre, Türkiye’nin, en büyük ticaret ortaklarından Çin Halk Cumhuriyeti ile geçen yıl 28 milyar dolar tutarında dış ticaret hacmi bulunuyor.  Para takası anlaşması ile iki ülke arasında cari dengenin sağlanması, ticaret ve  yatırımda milli paraların kullanılması hedefleniyor.

İRAN'DA MEMNUN

İran yönetimi de "iki ülke  arasında milli para kullanımı çağrısını" memnuniyetle karşıladıklarını  belirterek, İran Meclis Başkanı Ali Laricani "İran, her zaman ticaretini yerli parayla yapma isteğinde olmuştur."  ifadesini kullanmıştı.

TL KARŞILIĞINDA YAPILAN İHRACAT ARTTI

Elde edilen verilere göre, Türkiye, bu yılın 10 ayında 117 milyar dolar tutarında  ihracat gerçekleştirirken, bunun yaklaşık 5 milyar dolarlık bölümü TL  karşılığında yapıldı. TL karşılığında yapılan ihracat, Ocak-Ekim 2016 döneminde  bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,4'lük artış kaydetti. 10 ayda  ithalat işlemlerinin de 11,5 milyar dolarlık kısmı TL ile yapıldı.

PARA TAKASI İŞLEMİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?

Para takası süreci, ticari bankalar tarafından Merkez Bankasından  yatırım veya ticaret yapılacak ülkenin para birimini talep etmesiyle başlıyor.  Süreç, merkez bankalarının belirlenen tutarda milli parayı belirli bir tarih ile  değiştirmesi ve belirli bir süre sonunda değiştirilen anaparalar ve kullanılan milli paraya ait faizin de geri verilmesini içeren bir işlem olarak geçiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.