Öne Çıkanlar terör En iyi bulut santral rus uçağı Şırnak milletvekilleri İETT

MGK toplantısı sonrası yazılı açıklama

Milli Güvenlik Kurulu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 3 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından yayınlanan MGK bildirisinde Türkiye'nin milli güvenliğini tehdit eden terör örgütlerine karşı mücadelenin kararlılıkla devam ettirilmesi kararı alınırken, Kuzey Irak'ta IKBY tarafından yapılacağı açıklanan referandumla ilgili de sert açıklamalarda bulunuldu. 

İşte MGK bildirisinin tam metni;

Toplantıda;

1. İç ve dış güvenlik meseleleri tüm boyutlarıyla ele alınımş, başta FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ olmak üzere, ülkemizin milli güvenliğini tehdit eden tüm terör örgütlerine yönelik olarak kurulumuzca daha önce tavsiye edilen tedbirler gözden geçirilmiş ve mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği ifade edilmiştir.

"BU REFERANDUM GAYRİMEŞRUDUR"

2. IKBY'nin 25 Eylül 2017 tarihinde düzenleyeceğini açıkladığı referandumun gayrimeşru niteliği ve kabul edilemezliği bir kez daha belirtilmiştir.

Türkiye'nin milli güvenliğini doğrudan tehdit eden bu adımın, Irak'ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile birlikte, bölgenin barış, güvenlik ve istikrarı için de tehdit oluşturan vahim bir yanlış olduğu kuvvetle vurgulanmıştır.

"VAKİT VARKEN VAZGEÇİN"

IKBY yönetimi, vakit varken referandum kararından vazgeçmeye davet edilmiştir. Bu takdirde, Irak Merkezi Hükümeti ile IKBY arasındaki meselelerin görüşmeler yoluyla ve anayasal temelde çözüme kavuşturulması için Türkiye'nin elinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğu kaydedilmiştir.

Kuzeyiyle birlikte tüm Irak'ın; Araplar, Kürtler, Türkmenler, Ezidiler, Keldaniler, Süryaniler ve diğer toplumsal gruplardan oluşan çoğulcu yapısının, ancak ülkenin toprak bütünlüğü temelinde korunabileceği belirtilmiştir.

"TÜM İKAZLARA RAĞMEN BU REFERANDUM YAPILIRSA..."

Türkiye'nin yanısıra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Uluslararası Toplum ve Irak Merkezi Hükümetinin de kabul etmediği bu yanlışta ısrar edilmesi halinde, Kuzey Irak'la birlikte bölgemizin tamamına zarar verecek vahim sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmiştir.

Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

AÇIKLAMANIN MANASI NE?

Açıklamanın kritik cümlesi "Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar" cümlesi..Bu cümlede 1926 Ankara Anlaşmasına gönderme var... Bu anlaşmaya göre Irak'ın toprak bütünlüğü bozulduğu taktirde Türkiye'nin Musul ve Kerkük'e operasyon yapma hakkı var...

1926 yılında imzalanan Ankara Anlaşması ve Lozan Anlaşması'nda Türkiye'nin sınırlarını belirleyen ve koruma altına alan anlaşmalar.

1926 ANKARA ANLAŞMASI

1926 Ankara Anlaşması'yla Türkiye ile Irak arasındaki sınır çizildi. Anlaşma metninde sınırla ilgili şu ifadeler yer alıyor;

-Irak sınırı Milletler Cemiyeti’nin 29 Ekim 1924 yılındaki aldığı kararla kesin olarak belirtilmiştir.

-Milletler Cemiyeti’nin belirttiği sınır kararını iki devlette kabul edecek ve bozmak için herhangi bir eylem hazırlığına girmeyecektir.

1926 Ankara Anlaşması ve Lozan Anlaşması'ndaki maddeler
1926 Ankara Anlaşması'nın orijinal metni

LOZAN ANLAŞMASI

Lozan Anlaşması'nda ise Türkiye'nin sınırları ve sınır güvenliğiyle ilgili şu maddeler yazıyor;

1926 Ankara Anlaşması ve Lozan Anlaşması'ndaki maddeler

1926 Ankara Anlaşması ve Lozan Anlaşması'ndaki maddeler

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.