Öne Çıkanlar TRT 1 Silvan MİT tırları rusya Boğaziçi

Bir ülke daha ATAK'ın peşine düştü

TUSAŞ’ın ürettiği ATAK helikopterleri Azerbaycan ve Pakistan’ın ardından Tayland'ın da radarına girdi.

Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göre Tayland’da karar verici makam konumunda bulunan Kara Havacılık Komutanı Tümgeneral Chaoroj Sorso, Bangkok’ta düzenlenen savunma sanayii fuarında, 100 pilotun yer aldığı heyetiyle ATAK helikopterini inceledi. Tayland heyetinin TUSAŞ yetkilileriyle 1 saatlik görüşmesinde ATAK helikopterlerinin satışı konusunda önemli mesafe kat edildiği belirtildi.


Pilot olan Pakistan Başbakanı Şahid Hakan Abbasi, bir ay önce gerçekleştirdiği İstanbul ziyareti sırasında, ATAK helikopteriyle deneme uçuşu yapmıştı. Bu uçuşun ardından Pakistan 30 ATAK helikopteri almaya karar verdi. TUSAŞ’ın Pakistan yönetimiyle sözleşme görüşmeleri devam ediyor. ATAK helikopterlerinin ilk dış satışı ise 60 adet ile Azerbaycan’a yapılmıştı. Azerbaycan ile 3 milyar dolarlık sözleşme imzalandı.
 

25 HELİKOPTER TSK’YA TESLİM EDİLDİ

TUSAŞ, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için ürettiği ATAK helikopterlerinin 25.’sinin teslimatını kasım ayı başında yaptı. TSK için 51 ATAK helikopteri üretilecek. TUSAŞ, 6 tonluk ATAK-2 versiyonunu geliştirme çalışmasını da sürdürüyor.

KİMLİK KARTI: T-129 ATAK

- Mürettebat: 2

- Uzunluk: 13.45 metre

- Azami kalkış ağırlığı: 5 ton

- Azami hız: 278 km/s

- Menzil: 561 km

- Uçuş yüksekliği: 6 bin metre

- Silah sistemleri: 8 x AGM-114 Hellfire, BGM-71 TOW, Hyrdra 70, Spike-ER, UMTAS, OMTAS, 12 x ROKETSAN Cirit, 2 x AIM-92 Stinger

TAİ'nin sitesinde ATAK helikopteri ile ilgili yer alan bilgiler de şu şekilde;

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri" ihtiyacının karşılanması için 50 adet helikopterin tedarikine yönelik olarak 2007'de imzalanan sözleşmenin ardından, ilave 9 adet Helikopterin 15 ay erken teslimatını hedefleyen EDH (Erken Duhul Helikopteri) tedarik sözleşmesi de 2010 yılında imzalanmıştır.

AgustaWestland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan T129, dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma unvanını elinde tutmaktadır.

Yakın hava desteği görevleri ve çok amaçlı görevler için iki tip olarak tasarlanmış olan T129,  ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edilmiştir.  Yakın hava desteği görevleri için T129A, 76 adete kadar 70 mm güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılmıştır. T129 B ise çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş ve aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabilmektedir.

TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan ilk T129A prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirmiş olup, Kalifikasyon ve Resmi Kabul süreçlerinin tamamlanmasını müteakip, 22 Nisan 2014 tarihinde ilk T129A EDH Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.