Öne Çıkanlar terör Şırnak milletvekilleri İETT flaş haber ışid

'Game Of Thrones' davası ertelendi

İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nde İngilizce derslerinde ‘Game Of Thrones’ dizisini izleterek ‘çocuğa müstehcen yayın izletme’ suçuyla hapis cezası istenen beş eski askerin yargılandığı dava, öğrencilerin şikayetçi olmamasına rağmen ertelendi.

Ne olmuştu?

2011 yılında okulun yabancı diller bölümü, Harp Okulları’na gitmeye hazırlanan son sınıf öğrencilerine, ‘Game Of Thrones‘ dizisini izletmeye karar verdi. 10 bölümden oluşan ilk sezonu izleyen öğrenciler, çeviri ve benzeri çalışmalar yaptı.

Balıkesir’deki Okullar Komutanlığı’na gönderilen isimsiz şikayet mektubunda, son sınıfta okuyan bir öğrencinin velisi olduğunu iddia eden bir kişi, izlettirilen dizinin ‘çarpık ve sapık’ ilişkiler içerdiğini iddia etti. İhbar mektubunda dizinin Türkleri‘barbar ve sapık’ dinsel törenleri olan bir kavim olarak tanıttığını öne sürdü.

Üç subay emekli, bir subay atıldı, asteğmen terhis oldu

O dönemde lisenin Yabancı Diller bölüm başkanı olan Albay A.D., Öğretmen Albay Ü.K., öğretmen yarbay S.R.M. ve öğretmen yüzbaşı İ.G. ile öğretmen asteğmen E.Ö. hakkında idari soruşturma başlatıldı. Soruşturma safhasında üç subay emekli olurken, bir subay ordudan atıldı, öğretmen asteğmen ise terhis oldu. Eski subayların TSK ile ilişkileri kesildiği için, soruşturmayı yürüten askeri savcı, dosyayı sivil savcıya gönderdi.

183 öğrenci mağdurun olarak yer aldığı iddianamede, sanıkların 18 yaşından küçük öğrencilere, ders adı altında müstehcen görüntüler izletip müstehcenlik suçunu işledikleri savunularak, ‘çocuğa müstehcen yayın izletme’ suçundan beş ila on yıl arasında hapis cezasına çarptırılmalarını talep etti.



‘İngilizcemizi geliştirmek için izledik’

Bugün görülen duruşmaya katılan öğrenciler, diziyi İngilizcelerini geliştirmek amacıyla izlediklerini belirterek kimseden şikayetçi olmadıklarını söyledi.

Öğrencilerden H.O.D., “Diziyi İngilizce pratiğimizi geliştirmek için izledik. İzlediğimiz dizide +13 ibaresi vardı. Biz de diziyi izlerken 18 yaşındaydık, kimseden şikayetçi ve davacı değilim” dedi.

Hakim, duruşmayı mart ayına erteledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.