Öne Çıkanlar türkiye suriye putin erdoğan son dakika

Taşkent'te Türk Film Günleri açılışına büyük ilgi gösteriliyor

İpek Yolu İncisi 13. Taşkent Uluslararası Film Festivali kapsamında Türk Film Günleri etkinliğinin açılışı Özbekistan’da gerçekleştirildi.

Özbek sinemaseverler Türk Film Günleri’nin açılış gecesine yoğun ilgi gösterdi. “Türk Film Günleri”nde Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği, Yerli Düşünce Derneği ve Taşkent Büyükelçiliğinin iş birliğinde son dönemde uluslararası film festivallerinde ödül alan filmler gösterilecek.

Özbekistan Sinematografi Birliği Başkanı Firdevs Abduhalikov gecenin açılışında bir konuşma yaptı. Abduhalikov, uzun bir süreden sonra  yeniden yapılan Taşkent Film Festivali’ne Türk yönetmen ve oyuncuların katılmasının kendileri için sevindirici olduğunu belirtti.

AHMET MİSBAH DEMİRCAN’IN AÇIKLAMALARI

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da İpek Yolu güzergahını takip ederek, Orta Asya tarihi, kültürel miraslarını bugüne kadar taşıyan, tarih boyunca yetiştirdiği nice ilim ve fikir adamları, sanatçı ve alimleriyle Anadolu Türk-İslam kültürünün zenginleşmesinde büyük rolü olan, ata diyarı Özbekistan’da olmaktan duyduğunun altını çizdi.

Demircan, sözlerine şöyle devam etti; “Ödüllü Türk sinema yapımlarımızın mimarları olan yapımcılarımız, yönetmenlerimiz, oyuncu ve senaristlerimizle ülkemizdeki sinema kültürünü sizlerle paylaşacağımız Türk Filmleri Günleri etkinliğimiz asırlar boyunca kardeşlik bağlarıyla sıkı sıkıya bağlı olduğumuz ortak kültürümüzün buluşmasıdır.”

Demircan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak dost ve kardeş ülke Özbekistan ile sinema ve dizi sektöründe gerçekleştirilmekte olan ortak çalışmalara yenilerini eklemeye ve bu coğrafyanın Anadolu topraklarındaki etkisini, ortak kültürel mirası yarınlara taşımaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Demircan, ayrıca Özbek yönetmen ve sinema sanatçılarını 7-11 Kasım’da İstanbul’da gerçekleştirilecek Türk Dünyası Korkut Ata Film Festivali’ne davet etti. “Türk sinema endüstrisi buraya gelmek için can atardı. “Yönetmen Nuri Bilge Ceylan da ilk defa Taşkent Film Festivali’ne katıldığını aktararak, “Taşkent Film Festivali, benim çocukluğumdan hatırladığım bir festival. Türk sinema endüstrisi buraya gelmek için can atardı. Bütün ünlü oyuncular, yönetmenler her sene buraya gelir, buranın haberleriyle dolar taşardı medya, çok iyi hatırlıyorum. Umarım, bu yeniden başlangıç hayırlı olur ve tekrar o eski görkemli günlerine döner.” açıklamasında bulundu.

BİRÇOK ÜNLÜ İSİM KATILDI

Açılış töreninde sahneye davet edilen Nuri Bilge Ceylan, Reis Çelik, Mahmut Fazıl Coşkun, Ercan Kesal, Oktay Kaynarca, Melisa Aslı Pamuk, Erkan Petekkaya, Nazan Kesal, Filiz Ahmet, Selim Bayraktar, Özcan Deniz, Erkan Kolçak Köstendil ve Dilan Çiçek Deniz’in de aralarında bulunduğu Türk yönetmen ve oyunculara çiçekler takdim edildi. Büyük ilgi gösteriler Türk sinema sanatçıları, Özbek sinema severler tarafından uzun süre boyunca alkışlandı.

Açılışta Türk ve Özbek halk oyunları sergilendi. Ardından da festivalde yarışan “Mavzer” filminin gösterisi yapıldı. Festivalde toplamda 11 Türk filmi gösterilecek. Taşkent’te dün başlayan ve 50’ye yakın ülkeden 300’den fazla sinema sanatçısı yer aldığı festivale Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın başkanlığında 50’den fazla sanatçı ve yetkili katılıyor.

İŞTE 11 TÜRK FİLMİ

3 Ekim’de sona erecek festivalde gösterilecek 11 Türk filmi ise şöyle: “Af-Yönetmen Cem Özay, Ahlat Ağacı-Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Anons-Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, Bağlılık Aslı-Yönetmen Semih Kaplanoğlu, Flash Bellek-Yönetmen Derviş Zaim, Japonya’da Türk İzleri- Yönetmen Umut Mete Soydan, Kapan-Yönetmen Seyid Çolak, Mavzer-Yönetmen Fatih Özcan, Nasipse Adayız-Yönetmen Ercan Kesal, Omar ve Biz-Yönetmen Mehmet Bahadır ve Maryna Gorbach Er, Ölü Ekmeği-Yönetmen Reis Çelik.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.