Öne Çıkanlar terör En iyi bulut santral Şırnak milletvekilleri İETT flaş haber

Tuz ararken petrol bulduk! Türkiye petrol zengini mi? Tüm detaylar haberimizde
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'de geçen yıl petrol ve doğalgaz aramada tüm zamanların en fazla sondaj metrajına ulaşıldığını belirterek, "Tespit ve arama çalışmaları sonucunda 2003-2015 Eylül ayı sonu itibarıyla 29,2 milyon ton ham petrol, 3,56 milyon ton petrol eş değeri doğalgaz elde edildi. Üretilebilir rezerv ise 2014 sonu itibarıyla 42,6 milyon tona ulaştı" dedi.



TUZ ARARKEN PETROL BULDUK

Bakan Alaboyun, Alaboyun, yer altı kaynakları ve madenlerin oluşumunu jeolojik gerekçelerle açıklayarak, "Petrol ve doğalgaz aramada çok para harcadık ve harcıyoruz. Arama çabalarımız artarak sürecek. Niğde'nin Badak beldesinde MTA sondajla tuz ararken petrol çıktı. Böyle kusma yaptı. Araştırma yaptırdık. Oradaki petrolün ana kayaç olmadığı, başka yerden sızma olduğu söyleniyor" diye konuştu. Türkiye'nin petrol ve doğalgaz arama çabalarının artarak sürdüğüne işaret eden Alaboyun, 2003-2015 Eylül sonu itibarıyla bin 48 kuyu açıldığını aktardı.

TÜRKİYE’DE PETROL VAR MI?


80 yılda Türkiye’de petrol aramaları için 4 bin 400 kuyu açıldığı halde ABD’nin sadece Teksas eyaletinde açılan kuyu sayısı 1.5 milyon. Türkiye’de siyasiler petrolün varlığını inkar ediyor ancak uzmanlar aynı fikirde değil...

KOMŞULARIMIZ PETROL ZENGİNİ AMA TÜRKİYE’DE PETROL “YOK!”


Türkiye’de petrolün olmadığı söyleniyor ama dört bir tarafı petrollerle çevrili!. Azerbaycan’ın, Ocak 2013 itibariyle kanıtlanmış ham petrol rezervi 14 milyar varil. Güneydoğu komşumuz Irak’ın, 150 milyar ton civarlarında petrol rezervi var ve uluslararası verilere göre bu petrolün dörtte biri Kuzey Irak’ta. İran ise 157 milyar varillik petrol rezervi ile en çok petrole sahip ülkelerden biri. Suriye’nin petrol rezervi ise 2.5 milyar varil. KKTC ve çevresi de petrollerle çevrili durumda.  Rumlar İsrail ile işbirliği yapıp petrol aramalarını genişletmiş durumda! Yani uzun lafın kısası komşularımız petrol zengini ama Türkiye’de petrol YOK!

KARADENİZ PETROL KAYNIYOR

NASA’dan elde edilen verilere göre  Karadeniz tam bir petrol denizi. Uzmanlara göre ABD’nin önce Gürcistan, sonrada Ukrayna’ya olan ilgisi ve aynı zamanda Rusya’nın da Ukrayna’ya olan ilgisinin en önemli nedeni olarak Karadeniz’deki petrol yatakları gösteriliyor.

SİYASİLERİ PETROL YOK DEMESİNİN NEDENİ NE?

Yıllardır sorulan ve komplo teorilerine konu olan “Türkiye’de petrol var mı? Tüm komşularımızda var bizde neden yok?” sorusu bugün bir kez daha gündeme geldi. Akıllara takılan en önemli soru da tüm siyasiler neden işbirliği yapmış gibi Türkiye’de petrol olduğu iddialarını yalanlıyor? Türkiye’nin petrol zenginlikleri neden dolayı gizlenmek isteniyor.

FARKLI GÖRÜŞTE OLAN UZMANLARDA VAR!

Türkiye’deki petrol olduğu gerçeği birçok bilim adamının ortak ittifak ettiği ve sık sık komplo teorilerine konu olan bir konu olsa da farklı görüşte olan uzmanlarda var. İTÜ Maden Fakültesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Satman Türkiye’de petrolün olduğunu ancak bunun çıkarılmasının çok zor olduğunu belirtiyor;


“En gerçekçi yaklaşım, geçmiş milyonlarca yıllık dönemlerdeki yerkabuğu hareketleri sonucunda yeraltı rezervuarlarında oluşan olumsuz etkilerdir. Bilindiği gibi petrol ve doğal gaz, yeraltında bizim rezervuar dediğimiz, basınçlandırılmış olarak kapanlarda bulunurlar. Söz konusu kapanlar, petrolün yeraltında etrafa sızmadan, bir haznede tutulması şeklinde tanımlanabilir. Bu haznelerdeki yapılar, milyonlarca yıl içinde oluşan tektonik hareketlerle, kırılma ve kıvrılmalar sonrasında kapan özelliklerini kaybetmişler, küçük ölçekli rezervuarlar olarak kalmışlardır. Rezervuarlardaki petrol ise hafif bileşenlerinin kırılmış kapanlardan dışarıya kaçması sonrasında, yüksek yoğunluklu ve akmazlıklı ağır petrol olarak bilinen rezervuarlarımızda kalmıştır. Petrol, yeraltında bir deniz şeklinde değil, kayaçların gözeneklerinde yer almaktadır. Irak, İran gibi ülkelerde ve genelde petrol zengini Ortadoğu ülkelerinde bulunan petrol havzaları bizdekiler gibi tektonik hareketlere maruz kalmadıklarından, bugün bilinen ve üretilen büyük hacimli yapılar ve hafif petrol içeren rezervuarlar şeklindedirler. İstatistiksel olarak bilinen bir gerçek, Türkiye'de bulunan petrol sahalarının Orta Doğu ülkelerindeki sahalar kadar büyük olmadığı ve bizim sahaların genelde ağır petrol içerdiğidir.”

KUYU EKONOMİK DEĞİLSE KAPATILIR



Benzer bir iddiaya göre de eğer açılan kuyular  ekonomik değilse betonla kapatılıyor. Ancak bu kapatma işlemi Petrol Kanunu gereği yapılıyor. Çünkü arama yapan şirket, ister özel ister kamu şirketi olsun, açtığı kuyuda eğer üretim yapacak seviyede petrol bulamadıysa, aynen aldığı gibi bırakmak, kuyuyu kapatmak ve o bölgeden öyle ayrılmak zorunda.

Petrol aramanın ve kuyu açmanın bir parçası da açılan kuyuyu kapatma süreci. İstatistikler gösteriyor ki petrol zengini kabul edilen bölgelerde bile, (Örneğin Kuzey Irak’ta) açılan her 10 kuyudan sadece 2’si ekonomik anlamda üretime değer bir rezerve sahip oluyor. Diğer 8 kuyu açıldığı gibi kapatılıyor.

ABDÜLHAMİT’İN PETROL HARİTASI


2. Abdülhamit’in petrol aramalar için çalışma başlattığı ancak dönemin koşulları nedeniyle türk araştırmacı bulamadığı için bu işi yabancılara yaptırdı. İşte Abdülhamit’in petrol haritasında petrolün olduğu söylenen 65 nokta tespit edildi! O noktaların bazıları: Diyarbakır, Mardin, Bismil, Dicle, Midyat, Cizre, Siirt ve Nemrut...

İşte Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Abdülhamit’in petrol haritasıyla ilgili görüşleri!

 

.

komplohaber.com 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.